Döviz Kuru
Açık bir ekonomide önemli finansal göstergelerden birisi de döviz kurudur. Denge dövizkuru aynıdiğer mal ve hizmetlerde olduğu gibi arz ve talebin kesiştiği yerde oluşur. Dövizeolan talebi belirleyen bir ülkenin ithalatıdır. Kur düştükçe yani yerli para değer kazandıkça ithalat talebi artar. Buyüzden döviz talep eğrisi negatif eğimlidir. İhracat tarafındanbelirlenen döviz arzıise pozitif eğimlidir. Kur yükseldikçe ihracat, dolayısı ile ülke içindekidöviz arzı artar. Döviz arz ve talebinin kesiştiği yerde denge kuru belirlenir.Son on yıla kadar denge kurunu belirleyen esas faktörler yukarıda bahsedilen ihracat ve ithalat miktarıydı. Fakat finansal liberalleşme ile artan sermaye hareketleri döviz kurlarınıbelirleyen önemli faktörlerden birisi konumuna gelmiştir.
Faiz – döviz kuru arbitrajındanyararlanıp yüksek reel getiri sağlayan sermaye hareketleri gittikleri ülkede döviz arzınıarttırmakta, sonuçta döviz kuru reel olarak düşmektedir.
Sektör Analizi
Genel ekonomik analizlerin ardından yatırım yapılması düşünülen sektörlere ilişkin analizler yapılır. Bu analizlerin yapılmasından maksat, hangi sektörün veya sektörlerin karlı olduğunun belirlenmesidir. Sektör seçiminde dikkate alınması gereken temel konular,özelleştirme, savaş tehdidi, konjonktürel dalgalanmalar yeniden yapılanma süreci, dışticaret uygulamalarında beklenen değişimler gibi konulardır. Sektörlerin gelişme trendleri ile ekonominin gelişme trendi arasında önemli bir ilişki varolmasına rağmen bazı durumlarda farklısonuçlar da ortaya çıkabilmektedir. Ekonominin gelişme dönemlerinde lerinde bazısektörlerde gerileme ortaya çıkabilmektedir. Bunun sebepleri; teknolojik eskime, moda ve talepte yaşanan daralma gibi sıralanabilir. Bunun tersi bir durum da söz konusu olabilir. Ekonominin daralmakta olduğu bir dönemde bazı sektörler önemli ilerlemeler kaydedebilir. Bu durumda yatırımcı ların ekonomik gelişmeye paralelolarak endüstride meydana gelebilecek değişimleri de dikkate almalarıönem arzetmektedir. Sektöre ilişkin olarak aşağı
daki bilgilerin elde edilmesi gereklidir;
*Ekonomideki değişimlerin sektör üzerindeki etkisi,
*Devletin ve ulusal ve uluslararasıekonomik kuruluşların sektör üzerindekietkileri,
*Sektörün üretim ve hizmet kapasitesi,
*Sektörün arz ve talebinin gelişme eğilimi
*Teknolojik gelişmelerin sektöre etkileri,
*Sektörün emek yoğun yada teknoloji yoğun bir sektör olma özelliği
*Emek yoğun sektörlerde işçi ve işveren ilişkileri ve sosyal örgütlenmelerin gücü,
*Hammadde kaynaklarının elde edilişyerleri,
*Sektörün üretmekte olduğu mal ve hizmetlerin talep esnekliği
Sektörel Değerlendirmeler
Ülkemizde birçok sektörde yatırım yapılmasımümkündür. Bu sektörlerin konjonktürel dalgalanmalara karşı verdikleri tepkiler ve hayat eğrileri farklılıklar göstermektedir. Bu sektörler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Sektörel bir değerlendirme yapmak gerekirse, inşaat sektörü, otomobil sektörü, demir çelik sektörü gibi bazı sektörlerin makro ekonomik dalgalanmalar- dan oldukça kolay bir şekilde etkilendikleri göze çarpmaktadır. Buna karşılık gıda, ilaç gibi sektörlerde dalgalanmalara karşı duyarlılık daha az gerçekleşmektedir.
Firma Analizi
Şirket analizlerinin yapılmasındaki temel faktörler,şirketin geçmiş dönemlerdeki performansları ve mevcut döneme ait verileri incelenerek gelecek hakkında tahminlerdebulunmaktır. Böylece söz konusu şirketin hisse senetlerine yatırım yapılıp yapılmayacağı kararıdaha sağlıklı birşekilde verilecektir. İlk olarak şirketin zayıf ve güçlü yönleri ile rekabet gücünün belirlenmesi konusunda yatırımcılara bilgi sağlayan SWOT Analizi(Strengths, Weaknesses, Opportunities,Threats – Güçlü Noktalar, Zayıf Noktalar, Fırsatlar,Tehditler) yapılması gerekir. Bu analiz ile güçlü ve zayıf yönler detaylı olarak ortaya konularak sonuca ulaşılmaya çalışılmaktadır.
Åžirket Analizi
Şirket analizinde nitel ve nicel faktörler olmak üzere iki temel inceleme alanı söz konusu olmaktadır. Şirket ile ilgili nitel faktörler, şirketin ürettiği mal ve
hizmetlerin özellikleri, talepdurumu, Pazar payı ve şirket yönetiminin kalitesi gibi konuları kapsar. Nicel faktörler ise şirketin finansal durumunu gösteren finansal tablo ve raporlar ile geçmiş yıl finansal tablo ve raporlarıdır. Bu verilerden yola çıkılarak şirketin finansal performansı analiz edilir.
Kaynak:ANALİZ YÖNTEMLERİ Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı Eğitimi
Bu notlar, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) tarafından SPKLisanslama Sınavlarına kaynak oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu notlarda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve istatistiki değerler hazırlandığı tarih itibariyle, İMKB’ninSermaye Piyasası ve Borsa Temel Bilgiler Kılavuzundan TSPAKB eğitmenleri tarafından derlenmiştir. Bilgilerin hata ve eksikliğnden doğabilecek zararlardan TSPAKB hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Bu notlarda yer alan bilgiler kaynak gösterilmek şartıyla izinsiz yayınlanabilir, ancak ticari amaçla çoğaltılamaz ve satılamaz.