
ANALİZ TÜRLERİ
Sermaye pazarlarının analizinde kullanılan analizler Temel analiz ve Teknik analiz olmak üzere iki bölümdedir. Temel ve Teknik analiz karşılaştırıldığında, temel analiz ekonomi, endüstri ve firma analiz olarak üç aşamalı bir analiz tekniğidir ve hisse senetlerinin gerçek değerinin hesaplanması ile ilgili bir çalışmadır.Dolayısı ile piyasada gerçek değerine göre düşük kalmış hisse senetlerinin belirlenerek onlara yatırım yapılması konusu üzerinde yoğunlaşmıştır.
Teknik analiz ise geçmiş fiyat hareketlerini inceleyerek, gelecekte fiyatların hangi yönde değişeceğini tahmin etmeye çalışır. Piyasada fiyatların düşme yada yükselme eğilimine girdikleir dönemleri tespit ederek yatırımcıların alım ve satım davranışlarının zamanlamasını yapmaya çalışır. Kısaca temel analiz hangi hisse senedinin alınacağına yanıt ararken, teknik analiz ne zaman alınması gerektiği sorusuna yanıt aramaktadır.
Temel ve Teknik Analiz Yöntemlerinin Karşılaştırılması
Temel ve teknik analiz yöntemleri karşılaştırıldığında aşağıdaki farklılıklar ortaya çıkar.
* Temel analiz teknik analiz ile karşılaştırılması oldukça zahmetli bir analiz tekniğidir.
* Temel analizin yapılabilmesi için iyi ekonomik ve finans bilgisine sahip bir ekibe ihtiyaç duyulmaktadır.
* Temel analiz çalışmasında elde edilen sonuçların yatırımcılar tarafından kullanılabilmesi, bu kişilerin ekonomik bilgi düzeyine bağlıdır.
* Teknik analizin temel mantığı "tarih tekerrüden ibarettir" düşüncesidir. Ancak etkin piyasalar açısından bu pek de doğru bir mantık değildir.
Dolayısı ile teknik analiz etkin piyasa hipotezi ile zaman zaman çelişir.
* Teknik analiz konusunda getirilen en önemli eleştirilerden birisi, hisse senetlerinin değerlerinin hesaplanması konusunda tam bir birlikteliğin
olmamasıdır
Teknik Analiz
Teknik analize göre, bir menkul değere ilişkin değerlemede bulunurken ekonomik faktörlerinincelenmesi zorunlu değildir. Teknik analizcinin konsantrasyon alanı direkt o menkul değerin, (hisse senedinin, piyasa endeksinin) fiyatı, işlem miktarı hareketleri, trendi, kısaca onun arz ve talebidir. Yani teknik analizci için önemli olan, firmanın ne yaptığı değil o firmaya ait hisse senedinin borsadaki performansıdır. Teknik analizin odak noktası bu açıdan bakıldığında arz ve taleptir. Fiyatların eğilimini belirleyen trend, piyasadaki arz ve talebe göre değişir. Teknik analiz için kullanılan en yaygın analiz aracı grafiklerdir. Teknik analizci, bu alanda geliştirilen birçok analitik ve matematiksel yöntemlerle bir hisse senedine ya da piyasaya ait bu grafikler vasıtasıyla fiyatların trendine ve bu trendin geleceğine ilişkin tahminlerdebulunur.Teknik analizciler (technician) fiyat, miktar, zaman, süre ve piyasadaki tüm hisse senetlerinin genel olarak gidişi hakkında bilgi veren istatistiksel rakam, oran ve endekslerle ilgilenir ama bunları oluşturan veya etkileyen sebeplere dikkat etmezler.
Bu yöntemi kullananlar, piyasanın çeşitli dönemlerde belirli trendler izlediği varsayımını yapar ve bu trendlerin "başlangıç ve dönüşnoktaları"nın, yani "piyasaya giriş ve çıkış zamanları"nın yakalanabileceğine inanırlar. Teknik analizciler, kullandıkları yöntem veya"teknik"ler sayesinde, diğer analiz yöntemlerine göre "daha iyi, erken ve sağlıklı bir uyar ısinyali" alındığını savunurlar. Böylece hisse senedi piyasasındakilere "al", "sat" veya "eldetut" gibi öneriler verirler.Teknik analiz, daha çok, alımdan sonraki birkaç gün veya hafta içinde kazanmayı amaçlayan spekülatörler (trader) tarafından tercih edilir. Bu kişiler dışında uzun vadeli yatırımcılar (investor) da teknik analizi, temel analize ek olarak zamanlama (timing) için kullanırlar.
Teknik analizde, piyasadaki çeşitli kesimlerin fiyatları belirlemesi sebebiyle, "beklenti"lerede önem verilir. Hisse senedi piyasasında sıkça duyulan "boğa" ve "ayı" piyasası terimleri, piyasadaki çeşitli kesimlerin gelecek hakkındaki beklentilerinin yönünü belirtir. Bu iki terim,Londra Borsası'nda 18. yüzyıl başlarında da kullanılıyordu.
Teknik Analiz Araçları
Destek ve Direnç Kavramları
Destek noktası veya destek seviyesi, fiyatların düşerken, sıkıştığı veya düşüşün durduğu gelen taleple birlikte yükselişin başladığı seviyeyi ifade eder. Direnç noktasıya da direnç seviyesi ise fiyat yükselişlerinin önünü kesen önemli bir arzın oluştuğu, yükselişin yavaşladığı veya durduğu seviyeyi ifade eder. Bu arada destek ve direnç seviyelerinde işlem hacminin nispeten yüksek oluştuğu söylenebilir. Yükselen piyasada hem destekler hem de dirençler yükselen bir seyir gösterir. Fiyatların destek ya da dirençlerini kırması durumunda bu seviyelerin rolü değişir. Kırılan destekler direnç, kıılan dirençler ise destek görevini alır.
