
Çubuk Grafikleri (Bar Charts. High- Low Charts)
Hisse senedi piyasasında sıkça kullanılan çubuk grafikleri, ilk olarak 1896 yılında The WallStreet Journal tarafından yayınlanmıştır. En basit haliyle, en yüksek en düşük ve kapanış verilerini (fiyat veya endeks değerlerini) içeren çubuk grafikleri, ilgilenilen verinin herhangi bir zamanda (örneğin günde) aldığı çeşitli değerleri göstermeye yarar. Bu grafik, fiyat aralığının (range, trading range) kolayca görülebilmesini sağlar.Belirlenen zaman dilimi içinde (1 gün veya 1 hafta gibi) piyasada oluşan en yüksek ve endüşük değerler grafiğe "-" ile işaretlenir. Bu iki işaret dikey bir çizgi ile birbirine bağlanır.(İki yatay çizgi aşağıdaki örnekte olduğu üzere bazen çizilmez.) Dikey çizginin sağına konan"-" (right tic) işareti ile kapanış değeri, soluna konan "-" (left tic) işareti ile de açılış fiyatı belirtilir.
Diğer grafik türleri ile karşılaştırdığımız da analistlerin en çok tercih ettiği grafik çeşididir.
Bar grafikleri mum çubuklarının daha sadeleştirilmiş halidir. Görsel olarak mum çubukları kadar kolay okunamasa da bazı traderler bu grafikleri kullanmaktadır. Mum çubuklarında olduğu gibi paritenin yönünü, açılış fiyatını, kapanış fiyatını, en yüksek fiyatını ve en düşük fiyatını olmak üzere beş bilgiyi aynı anda sağlar. Her barın solundaki çizgi paritenin açılış fiyatını, sağındaki çizgi kapanış fiyatını, üst noktası en yüksek değerini ve alt noktası en alçak değerini gösterir.
Çizgi Grafikleri (Line Charts)
Bu grafik türünde piyasayıtek başına temsil edebilen veriler kullanılır. Hisse senetlerinin kapanış ve ağırlıklı ortalama fiyatları ile endeksler bu özelliğe sahiptir. Grafik, her verinin bir öncekine (bugünkü fiyatın dünküne, dünkünün ise bir öncekine) bir doğru ile bağlanması sonucu elde edilir. Böylece sürekli bir şekil ortaya çıkar.


